Första hjälpen

Fakta om Första hjälpen och HLR

HJÄRT & LUNGRÄDDNING

Hjärt & lungräddning är en åtgärd som ingår i första hjälpen. Här beskriver vi hur man gör hjärt & lungräddning. Grunderna är lätta att lära sig och är något som alla bör kunna. Om du läser om hjärt & lungräddning på internet upptäcker du snart att det oftast förkortas HLR. I bland skrivs det också hjärt- lungräddning (utan och däremellan).

Hjärt & lungräddning ges till den som fått hjärtstopp. De görs för att personen ska kunna få in syre i lungorna och för att få det syresatta blodet att cirkulera i kroppen. Vid hjärtstopp slutar hjärtat att själv pumpa runt blodet. Hjärnan är väldigt känslig för syrebrist så det är ganska bråttom att sätta i gång.

Om du har en hjärtstartare direkt tillgänglig ska du ändå sätt i gång med HLR först för att se till att syresätta blodet. Det bästa är om någon annan tar fram hjärtstartaren. Den kommer att ge dig instruktioner om att ge Hjärt & lungräddning som en del i sina instruktioner.

Tyvärr finns det inte hjärtstartare överallt. Hjärt & lungräddning används tills ambulans anländer eller tills någon annan på platsen lyckats leta upp en hjärtstartare.

Det första du ska göra när någon fått hjärtstopp är att se till att ni är i säkerhet. T.ex. om det sker på en trafikerad gata. När ni är i säkerhet är nästa steg att larma ambulans. Ring 112. Är ni flera på platsen som kan hjälpa är det förstås bra om en ringer 112 och den andra sätter i gång med hjärt & lungräddning. Den som inte hjälper till med hjärt & lungräddningen kan även leta i närheten för att se om det kanske finns en hjärtstartare som ni kan använda. Sen är det även bra om ni kan turas om med hjärt & lungräddningen för det är ganska jobbigt att göra om det tar tid innan ambulansen kommer.

När ni är i säkerhet och har larmat behöver du kontrollera följande innan du sätter i gång med hjärt & lungräddning;

Är personen vid medvetande?
Ruska t.ex. personen för att se om du får några reaktioner. Om personen inte reagerar alls eller t.ex. bara pustar utan att titta upp kan du utgå från att hen är medvetslös. Nästa steg blir att kontrollera andningen.

Andas personen?
Det kan vara så att personen inte andas för att luftvägarna är blockerade så börja med att frigöra dom.

Öppna andningsvägarna
Ställ dig på knä bredvid personen vid huvudet. Sätt ena handen på pannan. Sätt den andra handens pekfinger och långfinger på hakspetsen. Böj sedan huvudet bakåt försiktigt genom att lyfta hakan samtidigt som du trycker på pannan. Det här frigör luftstrupen.
Försök se om personen andas. Studera om bröstet höjs och sänks. Lyssna efter andetag.
Den som råkat ut för hjärtstopp kan ge i från sig suckanden och enstaka andetag.
Andetagen ska vara komma med jämna mellanrum i normal rytm.

Om du inte kan se om personen kan andas normalt inom ca: 10 sekunder ska du utgå från att de inte andas.

Om personen inte är medveten men andas normalt ska du undvika hjärt & lungräddning men fortsätta hålla andningsvägarna fria.

Om personen däremot inte är medveten och inte andas normalt är det dags att sätta i gång med hjärt & lungräddningen.Hjärt- och lungräddning, HLR för vuxna

A. Se till att personen ligger på rygg på ett stabilt och hårt underlag.

B. Sätt dig på knä i höjd med personens bröstkorg. Placera den ena handens handlov mitt på bröstkorgen mellan bröstvårtorna och sätt sedan den andra handen ovanpå den första.

Tryck till rejält på bröstkorgen så den komprimeras ungefär 5 centimeter. Släppa upp igen och tryck sedan till igen. Du ska upprepa det här 30 ggr och du ska hålla högt och jämt tempo. Minst en kompression per sekund. (När du ser HLR i filmer är dom oftast för långsamma.)

C. När du gjort trettio bröstkompressioner är det dags att fylla på med luft.
Öppna luftvägarna igen (se ovan hur du går till väga).

Ta därefter ett vanligt andetag. Sätt din mun mot den andra personens mun. Blås in luften långsamt tills du kan se att bröstkorgen höjer sig. Upprepa en gång så att du gjort två inblåsningar.

Att göra inblåsningar brukar kallas för "mun-mot-mun metoden".

D. Nu börjar du om igen med steg B och sedan steg C. D.v.s 30 kompressioner och 2 inblåsningar.
Fortsätt endera tills personen vaknar och börjar andas eller tills ambulans kommer till platsen.
Kommer någon med hjärtstartare medan du gör HLR övergå till att använda den.

Hjärt & lungräddning på små barn

Principerna är de samma för barn som för vuxna men det skiljer sig lite. Det är ovanligt att barn får hjärtstopp, men de kan sluta andas om de är medveteslösa och då hjälper hjärt & lungräddning.

Skulle du hamna i en situation där HLR behövs men du inte minns exakt hur du gör för barn, är det bättre att göra samma sak som för vuxna än att inte göra något alls. När hjärtat stannat eller någon slutat andas är det bråttom och att inte ge hjärt & lungräddning även om den inte är korrekt utförd är bättre än alternativet..

Om barnet är medvetslöst och inte andas:

A. Se till att öppna andningsvägarna på samma sätt som för vuxen (se ovan).

B. Gör först fem långsamma inblåsningar men använd inte luften i dina lungor utan bara den luft som får plats i din mun.

C. Om barnet inte vaknar upp eller börjar andas ska du nu ge trettio kompressioner. Du kan inte pressa lika hårt som för en vuxen. Bröstet ska pressas ner ca: 30%.

Om barnet däremot vaknat upp men fortfarande inte andas fortsätter du att göra inblåsningar men låter bli kompressionerna.

D. Härefter fortsätter du på samma sätt som för en vuxen (men med mindre luft och mindre tryck i kompressionerna).
Två inbåsningar per minut varvas med trettio kompressioner. Tempot vid kompressionerna ska vara något högre, ca: två per sekund.

Om barnet är vid medvetande men inte kan andas:

Om barnet är vaket och visar livstecken ger du enbart inblåsningar, två per minut.

Det är bra att känna till hur man gör hjärt & lungräddning i teorin, läs på och memorera hur du går till väga.
Vi människor är olika och för de flesta är det en fördel att även få prova på det praktiskt. Om du går en utbildning i hjärt & lungräddning ökar chanserna både att du gör rätt men också att du kommer i håg hur du ska göra när det behövs.

 

Hjärtstartare

Eftersom det är svårt att komma i håg saker i en stressad situation är det en stor fördel om det finns en hjärtstartare i närheten. Förutom att berätta för dig hur du ska göra kan den även ge en strömstöt om det behövs (t.ex. vid hjärtstopp).

Om personen är medvetslös och inte andas även om hjärtstat slår kan hjärtstartaren hjälpa dig.

Läs mer om hjärtstartare

Första hjälpen

Hjärt & lungräddning är en av många metoder inom första hjälpen för att hjälpa en person som råkat ut för akuta problem. Hjärtstopp är ett av de allvarligaste då det leder till döden om det inte behandlas men första hjälpen handlar om allt från att ta hand om allergiska reaktioner från getingstick till att hjälpa till när någon brutit benet.

Här kan du läsa mer om Första hjälpen.

Tveka aldrig att ge hjärt & lungräddning!

Den som får hjärtstopp eller andningstopp kommer att avlida om de inte får hjälp. Även om du inte minns exakt hur du gör hjärt & lungräddning ska du försöka. Alla försök att rädda personen är bättre än alternativet.
Om personen skulle avlida när du ger hjärt & lungräddning är det inget du kommer att lastas för. Att försöka hjälpa någon men misslyckas är inte fel. Däremot att inte göra något alls.