Första hjälpen

Fakta om Första hjälpen och HLR

FÖRSTA HJÄLPEN UTBILDNING

I den här webbaserade första hjälpen utbildningen hittar du instruktioner för hur du gör första hjälpen i olika situationer beroende på vad det är som har hänt. Det kan vara svårt att lära sig allt utantill men om du läser igenom det några gånger har du ändå fått en uppfattning om hur du ska agera. Du kan också välja ut vissa avsnitt om det är något som du tror är mer sannolikt ska hända personer i din omgivning. Är någon i din familj allergisk kan det avsnittet vara bra att läsa t.ex.

Du kan även lägga in en länk till den här sidan i din webbläsare så du snabbt kan hitta den om en nödsituation uppstår.

Nya instruktioner för första hjälpen kommer att läggas till succesivt.

Första hjälpen L-ABC

L-ABC är en generell regel som du alltid kan ha som en minnesramsa för att komma i håg hur du ska agera vid en olycka om du inte har läst på hur du ska göra vid specifika situationer (de som du hittar i menyn till höger).

L = Livsfarligt läge
Befinner sig personen i ett läge som är livsfarligt, t.ex. på en trafikerad väg, i närheten av en arbetsområdet för en farlig maskin på en arbetsplats etc. ska du börja med att ta personen i säkerhet.

A = Andning
Om personen inte andas, ring 112

Skapa öppen luftväg. Andas personen fortfarande inte. Gör två inblåsningar genom munnen. Kontrollera om personen har puls. Har den det fortsätt med inblåsningarna. Annars ge hjärt-lungräddning (30 kompressioner varvas med 2 inblåsningar).
Hur du gör hjärt & lungräddning, HLR

B = Blödning
Se till att den skadade kroppsdelen placeras högt. Tryck på såret med fingrarna för att stoppa blödningen

  • Lägg förband. Sätt en kompress över såret och linda runt skadan

C = Chock
Om personen är chockad och förvirrad:

  • Lägg en filt under och över personen
  • Försöka att lugna personen
  • Ge inte någon mat eller dryck

 

Köpa hjärtstartare?

För dig som tänkt köpa in hjärtstartare t.ex. hem eller till ditt företag kan det vara bra att tänka på att det direkt i anslutning till hjärtstartaren behöver finnas tillgång till sax, rakhyvel och kompresser (eller något annat att torka med). När man ska använda hjärtstartaren kan man behöva klippa upp kläderna på den som fått hjärtstopp och om personen har mycket hår på bröstet eller är blöt kan man behöva raka och torka av personen för att elektroderna ska kunna sättas fast ordentligt.